13 dec 2012

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het verzoek van Vera Bergkamp (D66 ) om advies te vragen aan de Kinderombudsman over waarheidsvinding in de jeugdzorg. De Kinderombudsman is verzocht te onderzoeken of instanties, waaronder de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg, voldoende doen aan feitenonderzoek bij complexe zaken als bijvoorbeeld de uithuisplaatsing van kinderen. De Kinderombudsman gaat binnenkort met de Kamer in gesprek over de opzet van het onderzoek.

De Tweede Kamer constateert dat er al langere tijd een maatschappelijke discussie is over de mate waarin organisaties in de jeugdzorg doen aan feitenonderzoek. Kinderombudsman Marc Dullaert onderschrijft de zorg van de Tweede Kamer. De Kinderombudsman ontvangt regelmatig klachten over de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg van mensen, die het niet eens zijn met de manier waarop hun situatie wordt beschreven in rapporten en onderzoeksverslagen. Een veelgehoorde klacht is dat het niet mogelijk is om zaken hierin te wijzigen of aan te passen.

De Kinderombudsman controleert of de overheid de kinderrechten in Nederland naleeft. Hij doet dit ook bij private organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdzorg en de gezondheidszorg. Op basis van signalen en onderzoeken adviseert hij – gevraagd en ongevraagd – het parlement. Hij probeert structurele oplossingen te vinden voor problemen die met de rechten van kinderen te maken hebben.

Lees de motie van kamerlid Bergkamp.

Bron: http://www.dekinderombudsman.nl/86/volwassen/nieuws/kamer-vraagt-advies-kinderombudsman-over-waarheidsvinding/?id=243

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s