De conclusies in het rapport van 70 pagina’s over het handelen van de William Schrikker Groep (WSG) rondom pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen zijn vernietigend.

Vanaf dag 1 heeft de organisatie signalen gehad van misstanden en ook expliciet van mishandeling. Daar is jarenlang niet of slecht op gereageerd.

WSG heeft het rapport op eigen initiatief verstuurd naar onder meer Openbaar Ministerie, Jeugdzorg Nederland en Tweede Kamer.

De belangrijkste conclusies zijn:

Bij de eerste plaatsing van twee pleegkinderen in De Loot in 1997 is onvoldoende onderzocht of de veiligheid van de kinderen kon worden gewaarborgd. Noch de pleegmoeder (die als patiënt belandde in de De Terebint waaronder De Loot valt) noch de andere volwassenen waren gescreend. Daarmee zijn voorschriften overtreden. Ook nadat duidelijk werd dat de pleegmoeder het niet aankon, werden er nog acht kinderen geplaatst.

Gedurende de gehele periode hebben alle kinderen gedrag laten zien dat als belangrijk signaal voor mishandeling kan worden opgevat. Dat is niet herkend. Bovendien zijn ook andere signalen die bij diverse voogden en managers terecht kwamen, waaronder een klachtbrief uit 2007, genegeerd.

De interne communicatie was gebrekkig. De organisatie is er niet in geslaagd de vele kleine en grote signalen (waaronder het mislukken van veel plaatsingen) over mishandeling bij elkaar te brengen.

Dat komt volgens WSG mede door het grote aantal wisselingen bij de gezinsvoogden en het onvoldoende persoonlijke contact met de kinderen. In de periode 2000-2005 is de organisatie enorm gegroeid, waardoor veel is geschoven met gezinsvoogden.

Bestaande protocollen waren niet altijd eenduidig en werden bovendien soms helemaal niet opgevolgd.

Pupillen stonden onder toezicht van de William Schrikker Jeugdbescherming en waren door William Schrikker Pleegzorg in het pleeggezinshuis geplaatst. De samenwerking tussen die twee afdelingen was onvoldoende. De onderzoekers werpen daarom nadrukkelijk de vraag op of het verstandig is door te gaan met beide afdelingen binnen een organisatie omdat daardoor kritisch vermogen blijkbaar kan worden aangetast.

De onderzoekers hebben gesproken met pupillen, ouders en verzorgers en stapels dossiers gelezen. Ze stellen vast dat WSG in vijftien jaar tijd tien kinderen uit vier gezinnen in De Loot plaatste. Vijf zijn er in de loop van de tijd vanwege gedragsproblemen en conflicten met de pleegmoeder weggehaald. De plaatsing van een dergelijk groot aantal kinderen in een pleeggezin was niet conform de geldende regels van WSG. Het maximum was drie. Waarom het toch is gebeurd hebben de onderzoekers niet kunnen achterhalen.

Dossier WSG De Loot

Lees hier de conclusies uit het rapport:
Toegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_1.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_2.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_3.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_4.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_5.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_6.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_7.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_8.jpgToegevoegde afbeeldingen: conclusies(1)_Pagina_9.jpg

Update 23-11-2012 14:15

Bron: http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/vernietigend-rapport-over-pleegzorg-r1483

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s