De opleiding voor gezinsvoogden en pleegzorgwerkers in de Jeugdzorg is onder de maat

Geplaatst: 19 december 2012 in Criminele Organisatie, Jeugdzorg Maffia, Kindermisbruik en Kindermishandeling, Kindermoord en Kinderopoffering, Kinderontvoering, Kinderroof en Kindergijzeling, Seksueel Kindermisbruik en Kinderverkrachting

Er is nu geen specifieke opleiding voor gezinsvoogden en pleegzorgwerkers, terwijl het vak daar wel om vraagt. Dat zegt bestuursvoorzitter Peter Kouwenberg van de William Schrikker Groep in een interview in de stentor.

Om herhaling van het drama met pleegkinderen zoals in gezinshuis De Loot in Nieuwleusen te voorkomen, moet de opleiding van jeugdhulpverleners verbeteren, vindt hij. Naar zijn mening moet de hele jeugdbescherming in Nederland hiervoor de handen ineen slaan.

“In kennis en kunde ligt de sleutel voor de problemen. Daarom gaan we samen met anderen een academie oprichten om mensen beter voor te bereiden om dit moeilijke en zware vak. Te veel moet in de praktijk worden geleerd en ervaren.” Jeugdzorg Nederland, de koepel voor onder meer de Bureaus Jeugdzorg, onderschrijft de uitspraken van Kouwenberg.

“Het is belangrijk om medewerkers de juiste bagage mee te geven en te zorgen dat zij die op een goede wijze op peil kunnen houden. We praten met het ministerie van Veiligheid en Justitie op welke wijze geborgd kan worden dat bestaande kennis en ervaring niet verloren gaan”, aldus woordvoerder Onno Hoorn.

De jeugdzorgacademie die de William Schrikker Groep (WSG) gaat oprichten, moet zorgen voor landelijke afspraken over het kennisniveau dat van jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders mag worden verwacht. Daarnaast moet de academie leiden tot kwaliteitsbevordering, borging van kennis en overdracht.

Dat moet zowel fysiek als via digitale wegen (e-learning) gebeuren.
WSG-baas Peter Kouwenberg wil samen met andere partijen erkende en geaccrediteerde trainingen gaan aanbieden.

Jeugdzorg Nederland ondersteunt het pleidooi voor landelijke afspraken voor het borgen van de kennis en ervaring van jeugdzorgwerkers.

“Het werk dat de medewerkers moeten doen in het kader van de gedwongen hulpverlening is heel lastig en complex. Het vraagt om meer specifieke kennis dan medewerkers nodig hebben die de hulpverlening begeleiden en uitvoeren in het vrijwillige kader. Ouders en kinderen moeten namelijk in het geval van gedwongen hulpverlening op last van de kinderrechter meewerken met de jeugdzorg en zitten in veel gevallen niet op die hulp te wachten”, zegt woordvoerder Onno Hoorn.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg bezoekt maandag de William Schrikker Groep. Ze grijpt de gelegenheid aan om indringende vragen te stellen over fouten die de organisatie in De Loot heeft gemaakt. Ze is geschrokken van de conclusies. “Het onderzoeksrapport over De Loot en de werkwijze van de WSG is buitengewoon ernstig.

Er is jarenlang fout op fout gestapeld Wat mij vooral verbaast, is hoe weinig voogden en pleegzorgwerkers kinderen daadwerkelijk zien. Daarover wil ik meer weten en dat moeten we ook in de Tweede Kamer gaan bespreken.”

Bron: http://www.antibjz.nl/page/articles.html/_/jeugdzorg-algemeen/de-opleiding-voor-gezinsvoogden-en-pleegzorgwer-r1498

Advertenties
reacties
 1. yousif schreef:

  Duidelijke informatie, bedankt.

 2. G.J. McMurter schreef:

  Na twaalf jaar komen ze er eindelijk achter dat de opleidingen voor gezinsvoogden en pleegzorg werkers onvoldoende is!

  Bestuurders, meest economen willen dan een Jeugdzorg Academie opzetten, terwijl we een land vol hebben met allemaal universitair geschoolden op allerlei gebieden.
  Gespecialiseerd personeel is dus reeds voor handen

  Ik denk dat ze de bui al zien hangen met de bezuinigingen.
  Ze zijn werk voor zichzelf aan het organiseren.

  En met mevrouw Brigitte van der Burg, met haar verbaasde ogen, moet het wiel ook weer opnieuw worden uitgevonden!

  Geef mij maar de oude wijkverpleegkundige die preventieve zorg realiseerde in samenwerking met allerlei deskundigen.
  Het Bureau Vertrouwensarts moet weer terug komen.
  Het enige dat moet gebeuren is dat het melden van zorgen niet meer op zo’n ouderwetse subjectieve wijze moet geschieden.Zorgen kunnen gewoon opgenomen worden en veradministreerd door opgeleid administratief personeel, waarna er vlug en snel uit de computer kan rollen of er direct hulp moet worden geboden en welke soort hulp, of het om opvoedingsproblematiek gaat, een echtscheidingsproblematiek, ziekte van een van de ouders of beiden enz. enz..
  Een wijkverpleegkundige kan samen met andere professionals bepalen welke hulp er dan nodig is.
  De preventieve zorg moet eerst weer terug in Nederland.

  Gezinsvoogden en pleegzorg werkers bestaan dus alleen nog op papier en die kunnen vervangen worden door universitair geschoold personeel
  Duurkoop is in dat geval goedkoop, omdat zxe reeds opgeleid zijn om problematiek snel en vakkundig op te lossen.

 3. koray schreef:

  Hello allemaal ik wou mijn verhal vertellen.
  Mijn heeft 2 kids van vorige relaties en ze zijn afgepakt door jeugdzorg met een leugen
  aub lees dit wat me vrouw schreef over zijn stuatie !!
  Ik ben een jonge moeder die onder bedreiging van bjz en amk medewerkers heeft getekend voor de tijdelijke uithuisplaatsing van haar kinderen.
  Er werd gedreigd met dat als ik niet zou tekenen zij naar de rechter zouden gaan en ik mijn kinderen dan nooit meer terug zou zien.
  Na dit hele fiasco heb ik meerdere malen van bjz bedreigingen gehad met het defensief uithuis plaatsen van mijn kinderen om dat ik naar hun “maatstaven” niet genoeg mijn best zou doen om mijn leven te beteren, een huis te zoeken en voor een degelijk inkomen voor mijzelf te zorgen.
  Ik heb altijd mijn best gedaan deze dingen te regelen maar zoals bekend bij iedereen is het niet makkelijk om huisvesting te regelen in 2-6 maanden met een uitkering of studiebeurs dat groot genoeg is voor 1 volwassene en 2 kinderen.
  Ik heb inmiddels voldaan aan alles wat mij in het basis principe van fit alles van mij was gevraagd oftewel ik heb een huis, een redelijke uitkering en ook nog een vaste stabiele relatie van bijna 3 jaar waarvan 2 jaar huwelijk naar de maatstaven van mijn geloof.
  Maar dit bleek niet genoeg voor bjz om mij mijn kinderen terug te geven.
  Ik heb toen door dat ik tijdens een bezoeksregeling bij de pleegmoeder van mij toen bijna 2 jarige dochter moeten aanzien hoe zij in een kast werd gestopt omdat zij vroeg voor een banaan omdat zij honger had en die niet kreeg van haar pleegmoeder en daardoor begon te huilen, geëist van bjz dat mijn kinderen beide per direct naar mijn ouders, als zijnde de dichtstbijzijnde familie met ruimte in huis voor hun, geplaatst zou worden.
  Dit was echter een beslissing onder druk en stress en niet zonder angst voor wat er zou kunnen gebeuren met mijn kinderen tijdens hun verblijf daar.
  Ik ben namelijk al vanaf kleins af aan door mijn ouders geestelijk zowel als lichamelijk mishandeld door hun en heb uiteindelijk op 23 jarige leeftijd na weer een mishandeling aangifte gedaan hiervan.
  Ik ben vanaf dag 1 bang geweest voor hun welzijn bij mijn ouders en die angst bleek ook gegrond toen ik bij meerdere bezoeksregelingen de blauwe plekken en littekens op de lichamen van mijn kinderen heb moeten ontdekken.
  Op het moment dat ik aan mijn kinderen vroeg waar ze die vandaan hadden bleven ze stil of zeiden dat ze dat niet mochten vertellen van mijn moeder.
  Dit alleen al duid op geestelijke mishandeling want ze maken de kinderen bang om te praten over wat hun overkomt waardoor zo’n kind het dan ook niet kan verwerken.
  Het is nu zelfs zover dat mijn kinderen nu automatisch zeggen dat het hun eigenschuld was dat ze klappen kregen met de LINEAAL, RIEM of SLIPPER of HAND.
  Gelukkig is mijn zoon nu oud genoeg om te beseffen dat dit niet normaal is en het mij nu durft te vertellen al is het met angst en twijfel over of oma er achter zal komen en dit hem dat weer klappen zou bezorgen.
  Ik heb inmiddels al 2 rechtszaken achter de rug voor het thuisplaten van mijn kinderen waarbij in de 1ste de rechter bjz 6 maanden gaf om de kinderen naar huis terug te plaatsen en in de 2de bij een andere rechter de smoes werd gebruikt dat dit niet genoeg tijd was om te zien of ik over genoeg pedagogische vaardigheden bezat om voor mijn kinderen te zorgen en dat zij dit graag verder wilden onderzoeken en mij een cursus zouden willen aan raden om dit dan ook zou het nodig zijn te leren.
  Ik heb nu na bijna 6 maanden nog steeds niets van hun gekregen dat in de verste verte niet op een cursus lijkt.
  Terwijl er ondertussen wel voor mijn ouders zo’n cursus is aangevraagd.
  Daarnaast staan er irrelevante en niet kloppende of wel verdraaide informatie in hun dossiers over mij, mijn verleden, mijn vorige relaties.
  En om het nog een beetje erger te maken loopt mijn moeder leugens te verkopen dat ik al vanaf jongs af aan een persoonlijkheidsstoornis zou hebben, die btw door mijn huidige psycholoog niet is geconstateerd na dat zij mij voor een flinke depressie in behandeling heeft genomen door dit alles.
  Ik heb ook na de 1ste rechtszaak een TOEZIENDVOOGD toegewezen gekregen die niets maar dan ook niets anders doet als mij niet helpen en min ouders, pleegzorg en bjz de vrijhand te geven in alles wat zij willen doen.
  Als ik mij bij haar meld met de zorgen over het welzijn van mijn kinderen wat betreft de mishandelingen die zij moeten doorstaan bij mijn ouders wordt er niets mee gedaan, het wordt niet eens gedocumenteerd.
  Zo ook heb ik gezegd dat de kinderen niet buiten Nederland op vakantie mogen met mijn ouders omdat ik het niet vertrouw.
  Nog geen 2 weken later hen ik van mijn zoon moeten horen dat ze naar Disney land PARIJS zijn geweest met mijn ouders, zonder mijn toestemming en toen ik dit bij mijn TOEZIENDVOOGD heb aangekaart gaf zij mij als antwoord: “Dat zij het er mee eens was dat mijn ouders toch zijn gegaan ongeacht dat ik dat niet wilde, want ander zouden de 2 andere pleegkinderen van min ouders er de dupe van zijn geweest.”
  Ik heb haar toen te verstaan gegeven dat er genoeg pretparken en recreatie mogelijkheden waren binnen Nederland die zij ook hadden kunnen doen.
  Dit leek haar niets te kunnen schelen en zij heeft het dan ook van de tafel geveegd alsof het niets was.
  Ik ben inmiddels in afwachting van de volgende rechtzaak waarin bjz wil gaan eisen dat mij kinderen om zogenaamde hechtingsproblematiek beter bij mijn ouders kunnen blijven wonen ongeacht wat daar allemaal gebeurd.

  Ik ben een jonge vrouw wiens leven draait om haar kinderen en wiens leven momenteel al 3 jaar in zekere zin stil staat door deze hele situatie.
  Ik kan niet aan het werk want ik ben constant in afwachting van wat er wel of niet zou kunnen gebeuren waardoor mijn halve leven weer overhoop zou kunnen komen te liggen.
  Ik ben tot alles maar dan ook letterlijk alles bereid voor mijn kinderen.
  Maar ik ben momenteel radeloos, ik ben nu inmiddels mijn kinderen al bijna 3 jaar kwijt en weet niet wat ik nog kan doen, met wie ik nog hierover kan spreken of op welke deur ik nog moet kloppen om de hulp te krijgen die ik nodig heb om deze hele rotzooi voor eens en altijd te beëindigen.

  Mvg,
  C.Tweeboom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s