Politieman en pleegvader Martin Sitalsing gaf eerst leiding aan het Twentse politiekorps, nu aan Bureau Jeugdzorg Groningen. Cultuurschok? “Medewerkers houden elkaar gevangen in de angst onzorgvuldig te handelen Bij de politie kun je niet eindeloos overleggen voor je een wapen trekt.”

Door Merel van Dorp

Lees verder…

http://www.merelvandorp.nl/%E2%80%98we-zijn-geen-hulpverleners%E2%80%99.html

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Even inzoomen op een interessant stukje uit het interview, met deze actie-gerichte jeugdzorgbestuurder:

Ik ken geen crimineel die goede woorden over heeft voor de politie. Bureaus Jeugdzorg zijn er niet om per se vriendjes met de doelgroep te worden.”

Ten eerste gaat de vergelijking tussen criminelen/politie en Jeugdzorg/ cliënten volkomen mank, omdat hij de verkeerde aanname heeft, dat het ‘harde ingrijpen’ van jeugdzorg in het leven van burgers altijd noodzakelijk is en zorgvuldig gebeurt. Dit is ook wat veel buitenstaanders denken die zelf nooit met de leugens, de chantage, speculatie, overdrijving en hysterie van Bureau Jeugdzorg te maken hebben gehad, of met hun manipulatie van kinderrechters, het negeren van klachten, het bewust achterhouden van ontlastend bewijsmateriaal, het traineren van door de rechter bevolen terugplaatsingen, of het partij kiezen voor de meest labiele ouder bij een echtscheiding, omdat deze door jeugdzorg het best gemanipuleerd kan worden en het gemakkelijk de gewenste vuilspuiterij oplevert over de ex-partner, waarna BJz/RvdK triomfantelijk naar de rechter hollen voor de gedwongen maatregelen.

Ja, meneer Sitalsing, soms moet jeugdzorg snel ingrijpen wegens ernstig gevaar voor het kind en is teveel begrip voor de ouders niet op zijn plaats. Maar ik kan u gerust stellen en verklappen dat dit niet heel vaak gebeurd. Ook zijn er bijzonder weinig ouders of grootouders die die het idee hebben dat BJz bezig was ‘vriendjes’ met ze te worden (al weet je natuurlijk nooit hoe sommige mensen vriendschap definiëren). Het ‘belang van de jeugdige’ krijgt bij jeugdzorg immers ook vaak de merkwaardige uitleg van compleet losrukken uit het netwerk van omringende familie.

Dat Bureau Jeugdzorg volgens u geen hulpverlener is, komt een beetje merkwaardig over, al is het technisch misschien juist. BJz is een indiceerder en zelfs daar zijn ze al niet erg goed in. Wat u misschien ontschoten is (u werkt er nog niet zo lang) is dat er ook veel ouders zijn die ten onrechte als pedagogisch onbekwaam worden neergezet en die niet de kans krijgen om hun naam te zuiveren. Sterker nog, die ook hun kinderen niet meer terugkrijgen die onterecht uithuisgeplaatst werden, omdat AMK, jeugdzorg en de Raad niet aan waarheidsvinding doen (jammer!), maar uw politiemannen-speurneuzen-mentaliteit vindt dat geen onoverkomenlijk bezwaar? Ach, u bevindt zich in goed gezelschap, want de rechter vindt dat ook niet. Zelfs in gevallen waar later werd aangetoond met bewijzen (ondanks BJz kan dat soms) dat de uithuisplaatsing volkomen onterecht was, kan BJz het kind evengoed verhinderen terug te keren naar de eigen ouders, omdat er dan opeens ‘andere zorgen’zijn gevonden. (Die smoes beginnen ze meestal voor te bereiden als het ernaar uitziet dat de leugens niet meer vol te houden zijn.) En het voordeel van die opgeplakte diagnose is, dat ze behalve het afleiden van de aandacht van de verkeerde uithuisplaatsing, ook nog eens via de AWBZ geld kunnen innen, met een leuk PGB-tje. (Voor meer informatie over dit laatste kunt u zich wenden tot de WSJ.)

By the way, in een ander interview heeft u gezegd dat het gezin waarvan de ouders hun kinderen hadden meegenomen naar Duitsland, niet opgejaagd zou worden en dat BJz Groningen een goede relatie belangrijk vond. Maar wat hoorden we van advocaat Struycken wat er later achter de schermen gebeurde??……’Boefje!’

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/09/ouders-nemen-kinderen-mee-terug-naar.html

Sven Snijer

Bron: http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/12/wij-zijn-geen-hulpverleners.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s